22 juli 2021

UW HANDEN KUNNEN EEN LEVEN REDDEN!

UW HANDEN KUNNEN EEN LEVEN REDDEN!

We hebben allen gezien dat Christan Eriksen een hartststand kreeg en hoe hij, dank zij een snelle tussenkomst van medespelers en sportarts, snel gereanimeerd en gedefibrilleerd werd.

Dit moet ons allen aansporen om te leren reanimeren, want reanimatie kan levens redden.

Als een sporter of eender welke persoon omvalt, tijdens (en na) een inspanning, moet je onmiddellijk het bewustzijn controleren door hem/haar luid aan te spreken en voorzichtig aan de schouders te schudden. Is er geen antwoord op je vragen of schudden, kijk of er ademhaling is. Is er geen ademhaling of is deze niet normaal, laat 112 alarmeren en start onmiddellijk met reanimatie.

Heb je het geleerd, start dan met 30 borstcompressies, duw de borstkas 5-6 cm diep in, aan een frequentie van 100-120 per minuut, en geef daarna 2 beademingen. Start dan weer 30 borstcompressies  enz. Ga zo verder tot er hulp aankomt en overneemt.

Heb je het niet geleerd, start de borstcompressies door je beide handen met de vingers ineengestrengeld in het midden van de borstkas van het slachtoffer te plaatsen, dan snel, hard en diep te duwen en de borstkas daarna volledig te laten opkomen. Herhaal dit steeds zonder te stoppen. Volg ook wat de operator van de dienst 112 je vertelt.

Want jouw handen kunnen levens redden! Dit werd in Denemarken bewezen.

Wil je het leren, ga naar de website van de Belgische Reanimatieraad (BRC) https://www.brc-rea.be of de European Resuscitation Council (ERC) https://www.erc.edu. Wil je meer weten over reanimatie: Opleidingen – Belgian Resuscitation Council (brc-rea.be)

Je mag gerust een slachtoffer op de rug draaien om zijn toestand te evalueren, vooral als er geen ernstig ongeval meer gepaard gaat. Om te weten of iemand ademt, moet je de luchtwegen openen door het hoofd achterover te kantelen en de kin te heffen; je luistert en voelt of er ademhaling is en je kijkt of er borstkasbewegingen zijn. Twijfel je of de ademhaling  normaal is, beschouw dit dan toch als een hartstilstand en start de reanimatie: het kan geen kwaad borstcompressies toe te dienen bij een bewusteloos person die misschien nog wel hartwerking heeft.

Je kan geen schade toebrengen aan mensen in hartstilstand, je kan ze alleen maar redden.

Niets doen is heel veel erger dan een reanimatie niet zo perfect uit te voeren.

Je moet ook geen schrik hebben van een AED. Dit toestel kan aan het slachtoffer het leven teruggeven. Dit apparaat vertelt je stap voor stap wat je moet doen. Zo gemakkelijk is dat!

Er wordt heel wat desinformatie en verkeerde informatie via de sociale media verspreid. Vertrouw enkel op betrouwbare bronnen zoals deze van de Belgische reanimatieraad (BRC), de Europese reanimatieraad (ERC) en haar partners, zoals het Rode Kruis.

De BRC is van mening dat al wie aan sport doet, moet leren reanimeren omdat je vriend, je tegenspeler, een toeschouwer of wie ook een hartstilstand kan doen. Snel reageren, binnen de twee minuten, geeft 80% kans op overleving. Ja, 80% kans!

Eigenlijk zou iedereen moeten leren reanimeren, omdat ook niet sporters een hartstilstand kunnen doen.

DUS: OM het Deens  voorbeeld te volgen, volg een reanimatiecursus. Elk paar handen kan een leven redden!

Onder de Hoge Bescherming van H.K.H. Prinses Astrid van Belgïe
Sous le Haut Patronage de S.A.R. La Princesse Astrid de Belgique
BELGIAN RESUSCITATION COUNCIL
BELGISCHE REANIMATIERAAD
CONSEIL BELGE DE REANIMATION
BELGISCHER BEIRAT FUR WEDERBELEBUNG
Avenue de la Libération, 36, 1640 Rhode-Saint-Genèse | Bevrijdingslaan, 36, 1640 Sint-Genesius-Rode
office@brc-rea.be | Tel +32(0)497 400 157 | www.brc-rea.be | Disclaimer GDPR/Privacy | (C) 2021 BRC